آشنایی با چینی‌ خانه اردبیل!

t آشنایی با چینی‌ خانه اردبیل!

%da%86%db%8c%d9%86%db%8c-%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87-%d8%a7%d8%b1%d8%af%d8%a8%db%8c%d9%84-1

چینی‌ خانه یکی از زیباترین تالارهای دوران شاه‌ عباس صفوی در اردبیل است.

چینی‌ خانه یکی از زیباترین تالارهای دوران شاه‌ عباس صفوی در اردبیل است که بیش از ۴۰۰ سال پیش توسط شیخ‌بهایی طراحی شده است. این تالار در قسمت شرقی قندیل خانه یارواق اصلی مجموعه شیخ‌ صفی‌الدین قرار دارد که دارای چهار شاه‌ نشین و طاق ‌نماهای زیبا و نفیس از مقرنس گچی است، نقاشی ‌ها، طلاکاری ‌ها و هماهنگی رنگ‌ ها با سطوح مقرنس از اسلیم ‌ها و گل‌ های زیبا شاهکاری به وجود آورده است که هر بیننده‌ای را به شگفت و حیرت وا‌ می‌دارد.

چینی‌ خانه اردبیل, توسط شیخ‌بهایی طراحی شده است.

%da%86%db%8c%d9%86%db%8c-%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87-%d8%a7%d8%b1%d8%af%d8%a8%db%8c%d9%84-2بنای این تالار از استحکام فوق‌العاده‌ای برخوردار است که حتی وقوع زلزله‌ای به قدرت ۲/۷ ریشتر اثری در آن نداشته. چینی‌خانه ۱۲۵۶ محفظه دارد که در همه آن ها چینی‌ های اهدایی امپراتور چین به شاه‌عباس به مناسبت احیای جاده ابریشم و چینی ‌هایی که از طرف دولت ایران به کشور چین سفارش شده بود، قرار داشته است. ظروف چینی پس از رسیدن به ایران توسط هنرمندان حکاک در اصفهان به مهر«بنده شاه ولایت عباس» ممهور شده و به اردبیل فرستاده می ‌شد و در محفظه ‌های تالار چینی‌خانه قرار می ‌گرفت.

چینی‌خانه ۱۲۵۶ محفظه دارد که در همه آن ها چینی‌ های اهدایی امپراتور چین به شاه‌عباس قرار دارد.

%da%86%db%8c%d9%86%db%8c-%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87-%d8%a7%d8%b1%d8%af%d8%a8%db%8c%d9%84-3شاه عباس زمانی که برای استراحت یا چله‌ نشینی به اردبیل سفر می ‌کرد، در تالار چینی‌ خانه اقامت می‌کرده است. گفته می‌ شود پس از امضای عهدنامه ننگین ترکمن ‌چای بیش از ۸۰۰ عدد ظروف چینی و حدود ۴ هزار کتاب‌ دست ‌نویس نفیس با بسیاری از عتیقه‌ جات مجموعه شیخ‌ صفی‌ الدین توسط ژنرال باسکویچ غارت شد که تعدادی از این آثار در موزه آرمیتاژ و موزه دیگری در روسیه به نمایش گذاشته شده است.

شاه عباس زمانی که برای استراحت به اردبیل سفر می ‌کرد، در تالار چینی‌ خانه اقامت می‌کرد

%da%86%db%8c%d9%86%db%8c-%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87-%d8%a7%d8%b1%d8%af%d8%a8%db%8c%d9%84-4تعدادی از چینی ‌های تالارچینی خانه اردبیل هم چنین به موزه ملی در تهران و موزه‌ های شیراز و اصفهان منتقل شد که در سال ۱۳۷۰ در روز جهانی موزه با انتقال بخشی از چینی ‌ها از موزه ملی، ‌تالار چینی‌خانه به‌ طور رسمی گشایش یافت. تالار چینی‌ خانه علاوه بر ظروف چینی زیبا و گلدان‌ های پرنقش و نگار، با اشیا دیگری مانند یک جلد قرآن نفیس به خط کوفی روی پوست آهو مربوط به بیش از ۱۱۰۰ سال پیش که از لحاظ قدمت تاریخی‌ سومین قرآن نفیس در ایران است و مهرسنگی سلاطین صفوی با شش اسم از اسما خداوند و گل ‌های هشت پر به نشانه عرفان پادشاهان صفوی و دوازده پر به عنوان شیعه دوازده امامی بودن آنان فرامین و سکه ‌های نقره‌ای دوره صفوی آراسته شده است.

beytoote.com

t آشنایی با چینی‌ خانه اردبیل!
امتیاز به این نوشته
شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
آموزش ساخت جای دستمال سفره با روزنامه باطله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *