تصمیم گیری (۳)

اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها

در مقالات قبلی انواع تصمیم گیری و مراحل آن را بررسی کردیم اکنون به ادامه مراحل می پردازیم.

با ما همراه باشید

مرحله پنجم: طرح ریزی برای چگونگی اجرای تصمیم

وقتی تصمیم خود را گرفتیم، باید چگونگی اجرای آن را به بهترین نحو طراحی کنیم. مهارت های طرح ریزی شامل موارد زیر است:

1- بیان واضح اهداف اصلی و اهداف فرعی و مشخص کردن یک چارچوب زمانی

2- ساده و کوچک کردن کارهایی که باید انجام گیرد.

3- در نظر گرفتن راه های مختلف اجرای تصمیم

4- پیش بینی مشکلات و موانع

5- تشخیص منابع حمایت کننده

6- نوشتن طرح عمل؛ این طرح باید ساختار واضحی داشته باشد که نحوه رسیدن به هدف اصلی و خرده هدف های مربوط به آن را روشن کند. علاوه بر این، در نوشتن طرح باید جزئیات نیز نوشته شود و در واقع یک نقشه دقیق و عملی از چگونگی رفتن از نقطه الف به ب باشد.

مرحله ششم: اجرای تصمیم

در اجرای تصمیم توجه به موارد زیر ضروری است:

1- زمان بندی؛ باید بهترین زمان را برای اجرای تصمیم انتخاب کرد.

2- نگرانی های پس از تصمیم؛ این احساس نگرانی ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. ممکن است از ترک برخی عادات و یا دست کشیدن از بعضی مسائل، غمگین باشیم. ممکن است اعتماد به نفس کافی برای اجرای تصمیم را نداشته باشیم. ممکن است نسبت به درستی تصمیم خود تردید داشته باشیم و بخواهیم دوباره آن را وارسی کنیم و یا ممکن است از تصور عملی کردن تصمیم خود مضطرب شویم و رفتار اجتنابی داشته باشیم. در چنین مواقعی باید به خاطر داشت که معمولا نگرانی های پس از تصمیم گیری، در هنگام آغاز اجرای تصمیم زیاد است، ولی وقتی روند کار را ادامه داده و نسبت به درستی تصمیم خود اعتماد پیدا کنیم، اضطراب و نگرانی نیز کاهش می یابد.

3- عذر و بهانه نیاوردن؛ این مورد بر اهمیت پذیرش مسئولیت برای اجرای تصمیم تأکید می کند. وقتی در جریان اجرای تصمیم خود با موانع روبرو می شویم، باید به جای عذر و بهانه آوردن از خود سؤال کنیم : "در این موقعیت چه کاری می توانم انجام دهم؟".

4- پاداش دادن به خود؛ اجرای بعضی تصمیم ها خود به خود پاداش دهنده است. در موارد دیگر می توانیم از پاداش هایی برای تقویت خود استفاده کنیم. می توانیم پاداش کلامی به خود دهیم. برای مثال به خودمان بگوییم: "این کار را خیلی خوب انجام دادی" و یا با خود قرارداد ببندیم که در صورت رسیدن به پیشرفت خاصی، پاداش هایی برای خود در نظر بگیریم.

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
ضریب هوشی دختران

5- کنارآمدن با احساس نومیدی و درماندگی؛ وقتی کارها طبق انتظار پیش نمی رود، ممکن است احساس نومیدی و درماندگی انگیزه ما را تضعیف کند در چنین مواردی باید به خاطر داشته باشیم که وقفه در جریان کار، بخشی از فرآیند اجرای تصمیم های دشوار و دست کشیدن از عادات مضر است. باید به جای تسلیم شدن، علت این وقفه ها را پیدا کنیم و برنامه ریزی هایی برای اصلاح آن انجام دهیم.

مرحله هفتم: ارزیابی پیامدهای واقعی اجرای تصمیم

در این مرحله هم چگونگی اجرای طرح عمل و هم پیامدهای دست یافتن و دست نیافتن به اهداف، مورد ارزیابی قرار می گیرد. در مواردی که به اهداف خود دست نیافته ایم، شاید لازم باشد تصمیم اصلی خود را بررسی کنیم و دوباره از مرحله اول شروع کنیم. تصمیمات منطقی شامل ادراک دقیق بازخورد و عمل کردن براساس آن است. پردازش منطقی اطلاعات به ما در تصمیم گیری و ارزیابی آن کمک می کند.

تمرین مهارت

تصمیم هایی را که در طول هفته گذشته گرفته اید فهرست کنید و ببینید با مراحل بالا توانستید به تصمیم مناسبی برسید.

 

امتیاز به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *