تعاریف متعددی از عزت نفس وجود دارد ولی عزت نفس به بیان ساده، ارزشمند شمردن خود است. منشا این احساس به دوران کودکی برمیگردد اما راه هایی برای بهبود عزت نفس وجود دارد. اول از همه باید ویژگی افراد با عزت نفس پایین را ارزیابی کنیم و پس از آن به سراغ بهبود شرایط برویم.
ویژگی افرادی که عزت نفس پایینی دارند
افرادی که عزت نفس پایینی دارند خود را با دیگران مقایسه می کنند، برای تجربیات و اطلاعات دیگران در مقایسه با تجربیات و اطلاعات خود ارزش بیشتری قائل هستند، به قضاوت دیگران درباره توانمندی ها و ویژگی های ظاهری خود بسیار اهمیت می دهند، می توان گفت به هر قضاوتی که درباره آنها می شود بیشتر از بقیه افراد توجه می کنند.
عزت نفس پایین باعث می شود افراد نتوانند قاطعانه تصمیمی را برای زندگی خود بگیرند. به طور کلی افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند در ارائه تصویری از خود دارای ثبات نیستند یعنی هر واکنش و گفت و گویی می تواند حس و حال آنها را نسبت به خوشان تغییر دهد.
چطور عزت نفس خود را تقویت کنیم؟
اول از همه باید ببینیم سر و کله این افکار منفی درباره خودمان از کجا و از چه زمانی پیدا شده اند. شاید بد نباشد آنها را روی کاغذ هم بیاوریم. بعد از آن صرفا با احساسات خود موقعیت را ارزیابی نکنیم، کمی واقع بین باشیم و سپس به بررسی شرایط بپردازیم.
مثلا من فکر می کنم هیچ کس به من اهمیت نمی دهد و مرا دوست ندارد ولی خواهرم هر بار که به خانه مان زنگ می زند حتما چند دقیقه ای با من صحبت می کند یا دوستانم وقتی می خواهند دورهمی داشته باشند حتما مرا خبر می کنند.
وقتی احساسات خود را روی کاغذ می آوریم و پس از آن با واقع بینی بیشتر مسائل را بررسی می کنیم ممکن است به این نتیجه برسیم که اکثر آنها لزوما مطابق واقعیت نیستند.
لیستی تهیه کنیم
بنابر این بهتر است لیستی تهیه کنیم و درباره ویژگی هایی از خودمان بنویسیم که آنها را دوست داریم و ویژگی هایی که دیگران ما را به خاطر آنها تحسین می کنند و به مرور زمان مواردی را به آن اضافه کنیم. خواهیم دید که این ویژگی ها کم نیستند.
اکثرا ما با دیگران مهربان تریم تا خودمان. گاهی اوقات باید دست از انتقاد نسبت به خود برداریم و مثل یک دوست در کنار خودمان باشیم.
توانایی های ما
اگر به مهارتی در دیگران علاقه مندیم و آنها را به خاطر آن تحسین می کنیم چرا خودمان آن را امتحان نمی کنیم؟ حداقل می توانیم توانایی های خودمان را در آن مهارت بسنجیم. البته نه به این معنی که از آنها تقلید کنیم و بخواهیم که شبیه آنها باشیم. شاید نیاز داریم تا با آزمون و خطا خودمان را بهتر بشناسیم. پس عیبی ندارد اگر دوستمان یک نقاش حرفه ای است ما نیز نقاشی را امتحان کنیم.
یاسمین الهیاریان:
اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها