راهنمای مطالعه
- ۱. اختلال موکنی (کندن مو) یا تریکوتیلومانیا در نوجوان چیست؟
- ۲. علت اهمال کاری در نوجوانان چیست و چگونه می توان بر آن غلبه کرد؟
- ۳. اختلال سلوک در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
- ۴. اختلال شخصیت نمایشی در نوجوانان چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟
- ۵. اختلال استرس اجتماعی در نوجوانان چیست و چگونه می توان آن را مدیریت کرد؟
- ۶. اختلال طرح واره های کودکی در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
- 7. علل افت تحصیلی در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
- ۸. دلیل مخفیانه عمل کردن نوجوان من و ارتباط غیرعادی او با دوستان خود چیست؟
نوجوانان هرروز با چالشهای مهمی دست و پنجه نرم میکنند، چرا که در مرحله ناهنجار رشد قرار دارند. در طول این سالهای شکلگیری شخصیت، آنها با کشمکشهای درونی و بیرونی طاقتفرسایی مانند تغییرات هورمونی، بلوغ، فشارهای ناشی از انتظارات اجتماعی و والدینی و وظایف مدرسه مواجه هستند. بهطوریکه مشکلات نوجوانان در این دوره کاملا شایع هستند. بنابراین ضروری است که مشکلات روانشناسی نوجوانان، احساسات و افکار آنها، بهویژه توسط والدینشان شناخته و تایید شود.
فراموش نکنید که مشاوره با تراپیست متخصص نوجوان میتواند تاثیر بسیار مثبتی بر سلامت روان نوجوان شما در این سالهای حساس از زندگیداشته باشد. برای پیدا کردن بهترین روانشناس نوجوان کافیست در سایتهای نوبت دهی روانپزشکی سوابق تخصصی و نظرات مراجعان پیشین را بررسی کنید.
بیایید با 8 مورد از مهمترین سوالات نوجوانان و پاسخ به آنها آشنا شویم.
در صورتی که در ارتباط با فرزند نوجوان خود سوالی دارید، میتوانید در قسمت نظرات آن را مطرح کنید تا شما را راهنمایی کنیم
۱. اختلال موکنی (کندن مو) یا تریکوتیلومانیا در نوجوان چیست؟
تریکوتیلومانیا یا اختلال موکنی، یک وضعیت عاطفی-روانی است که در آن فرد بهطور اجبار موهای خود را میکشد. این وضعیت منجر به ریزش موی قابلتوجه و ناراحتی عاطفی میشود. علت دقیق تریکوتیلومانیا ناشناخته است، اما احتمالا ترکیبی از عوامل ژنتیکی، روانی و محیطی در وقوع آن نقش دارند. استرس، اضطراب یا مسائل زمینهای سلامت روان میتواند باعث تحریک یا بدتر شدن این وضعیت نابهنجار شود.
علائمی شامل کشیدن مکرر مو، لکههای طاسی قابل مشاهده و استفاده از کندن مو بهعنوان مکانیسم مقابله با استرس یا اضطراب از نشانههای بروز این وضعیت است. گزینههای درمانی تریکوتیلومانیا شامل درمان شناختی-رفتاری (CBT)، آموزش تغییر عادت و در برخی موارد حاد کمک گرفتن از مرکز مشاوره روانشناسی نوجوانان و دارو درمانی است. شما بهعنوان والدین نوجوان مبتلا به این عادت باید ارتباط باز را تشویق کنید، بهدنبال کمک حرفهای باشید و خودتان را برای ارائه پشتیبانی آگاهانه آموزش دهید.
۲. علت اهمال کاری در نوجوانان چیست و چگونه می توان بر آن غلبه کرد؟
اهمال کاری یا به تعویق انداختن کارها در نوجوانان اغلب بهدلیل ترکیبی از عوامل مانند ترس از شکست، بیانگیزگی، کمالگرایی یا احساس غرق شدن در وظایف رخ میدهد. این رفتار میتواند منجر به افزایش استرس و کاهش عملکرد آنان در تمامی امور شود. برای غلبه بر اهمال کاری، نوجوانان میتوان چند استراتژی زیر را اجرا کرد.
- تعیین اهداف واقعبینانه: وظایف را به مراحل کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید تا نوجوان احساس دلهره کمتری داشته باشد.
- ایجاد یک برنامه: زمانهای خاصی را برای مطالعه و اوقات فراغت اختصاص دهید تا به تعادل بین مسئولیتهای نوجوان کمک کنید.
- محدود کردن حواسپرتی: با ایجاد یک فضای آرام، عوامل حواسپرتی نوجوان را شناسایی کرده و آنها را به حداقل برسانید.
- استفاده از تقویت مثبت: برای به انجام رساندن وظایف هر چند کوچک به نوجوان پاداش دهید تا حس موفقیت را در او تقویت کنید.
- ایجاد محیط حمایتی: نوجوان را تشویق کنید تا برای انگیزه و راهنمایی بیشتر با والدین، معلمان یا دوستان در مورد چالشهای خود صحبت کند.
۳. اختلال سلوک در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
اختلال سلوک یک وضعیت رفتاری در نوجوانان است که با الگوهای مداوم قانونشکنی، پرخاشگری، فریبکاری یا نقض شدید هنجارهای اجتماعی مشخص میشود. علائم این وضعیت ممکن است شامل قلدری، تخریب اموال، سرقت و رفتار سرکش گونه باشد.
پرداختن به اختلال سلوک در نوجوانان شامل یک رویکرد چندوجهی از جمله درمان (مانند درمان شناختی-رفتاری)، مشاوره خانواده و حمایت از سوی مربیان و متخصصان سلامت روان است. مداخله زودهنگام و بهکارگیری اصول مشاوره با نوجوانان برای بهبود نتایج درمان اختلال سلوک بسیار مهم است.
والدین همچنین میتوانند با ارائه ساختار، نظم و انضباط ثابت و ارتباطات باز نقش حیاتی در درمان اختلال سلوک ایفا کنند. بهطوریکه نوجوان خود را به سمت رفتارهای سالمتر و راهبردهای مقابلهای بهتر هدایت نمایند.
۴. اختلال شخصیت نمایشی در نوجوانان چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟
اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک (HPD) با هیجانی بیش از حد و میل شدید به توجه مشخص میشود. این اختلال میتواند بهصورت رفتار نمایشی، تلقینپذیری و مشغولیت بیش از حد به ظاهر رخ دهد. درحالیکه HPD بیشتر در بزرگسالان وجود دارد، اما ویژگیهای آن میتواند در نوجوانی هم ظاهر شود.
درمان هیستریونیک معمولا شامل رواندرمانی است که بر توسعه مهارتهای بین فردی سالمتر و عزت نفس تمرکز دارد. درمان شناختی-رفتاری میتواند به نوجوانان کمک کند تا رفتارهای توجه جویانه افراطی خود را بشناسند و آنها را تغییر دهند.
برای والدین ضروری است که یک محیط حمایتی برای نوجوان خود فراهم کنند. در عین حال ارتباطات باز و تقویت مثبت را برای ارتقای رشد عاطفی و انعطافپذیری نوجوان بهکار گیرند. مداخله زودهنگام میتواند به نتایج بهتری برای درمان اختلال شخصیت نمایشی در نوجوانان منجر شود.
۵. اختلال استرس اجتماعی در نوجوانان چیست و چگونه می توان آن را مدیریت کرد؟
اختلال استرس یا اضطراب اجتماعی (SAD) در نوجوانان با ترس یا اضطراب شدید در موقعیتهای اجتماعی مشخص میشود که اجتناب از تعاملات و پریشانی قابلتوجه را به همراه دارد. علائم این اختلال ممکن است شامل خودآگاهی بیش از حد، ترس از خجالت و پاسخهای فیزیکی مانند عرق کردن یا لرزش زیاد باشد.
مدیریت اختلال استرس اجتماعی معمولا شامل رواندرمانی، بهویژه درمان شناختی- رفتاری (CBT) است. چرا که به نوجوانان کمک میکند تا افکار منفی خود را به چالش بکشند و بهتدریج با ترسهای خود روبرو شوند. تشویق ارتباطات باز، تقویت روابط حمایتی و ترویج قرار گرفتن تدریجی در موقعیتهای اجتماعی به نوجوانان کمک میکند تا اضطراب خود را بهطور موثر مدیریت کنند. همچنین اعتماد به نفس خود را در طول زمان پرورش دهند.
۶. اختلال طرح واره های کودکی در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
اختلال طرح واره های کودکی در نوجوانان به الگوهای عمیق فکری و رفتاری اشاره دارد که در دوران کودکی ایجاد شدهاند. این الگوها میتواند منجر به مشکلات عاطفی و رابطهای در دوران نوجوانی شوند. این طرحوارهها اغلب از تجربیات منفی شکل میگیرند و بر نحوه درک نوجوانان از خود و تعامل با دیگران تاثیر بگذارند.
نمونهای از اختلال طرحوارههای کودکی میتواند نوجوانی باشد که اغلب انتقاد و طرد والدین خود را تجربه کرده است. درنتیجه، طرحوارهای از «نقص» یا «شرم» به وجود میآورد، با این مضمون که من ارزش عشق یا موفقیت را ندارم. این نوجوان در موقعیتهای اجتماعی معمولا بیش از حد نگران اشتباه کردن یا قضاوت شدن است. امری که باعث کنارهگیری او از تعامل با همسالان خود میشود.
پرداختن به این اختلال معمولا شامل رواندرمانی که به نوجوانان کمک میکند تا الگوهای فکری ناسازگار را شناسایی کرده و آنها را تغییر شکل دهند. ایجاد راهبردهای مقابلهای سالم و بهبود خودآگاهی هم از اجزای کلیدی روند درمان هستند. والدین با حمایت خود نقشی حیاتی در کمک به نوجوانان برای درک احساسات خود و ایجاد روابط سالم دارند.
7. علل افت تحصیلی در نوجوانان چیست و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟
افت تحصیلی در نوجوانان میتواند ناشی از عواملی مانند ناتوانی در یادگیری، اضطراب یا افسردگی، بیانگیزگی، عادات ضعیف مطالعه و حواسپرتی بیرونی مانند غرق شدن در رسانههای اجتماعی باشد. علاوه بر این، حمایت ناکافی از سوی معلمان و والدین ممکن است به این پدیده دامن بزند.
پرداختن به مسئله افت تحصیلی مستلزم شناسایی علل ریشهای از طریق ارزیابی و ارتباطات باز با نوجوان است. استراتژیهای حل مسئله شامل آموزش شخصیسازیشده، اجرای تکنیکهای مطالعه موثر و ایجاد یک محیط حمایتی در خانه است که تلاشهای تحصیلی را تشویق کند. تشویق به هدفگذاری و جشن گرفتن پیشرفتها نیز میتواند انگیزه نوجوانان را افزایش دهد تا اعتماد به نفس و موفقیت تحصیلی خود را بازیابند.
۸. دلیل مخفیانه عمل کردن نوجوان من و ارتباط غیرعادی او با دوستان خود چیست؟
طبیعی است که نوجوانان فراز و نشیبهای عاطفی را تجربه کنند. بهویژه زمانی که آنها روابط جدید را کشف میکنند و بهدنبال استقلال رو به رشد خود هستند. با این حال، دور شدن یا پنهانکاری غیرمعمول در روابط ممکن است نشاندهنده دست و پنجه نرم کردن آنها با چیزی عمیقتر باشد.
پس مهم است که با ارتباط باز به موقعیت نزدیک شوید، درباره احساسات آنها سوال بپرسید و بدون قضاوت گوش دهید. گاهی اوقات، این رفتار ناشی از سردرگمی درونی یا عدم اطمینان در مورد روابط است. اگر وضعیت ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، میتوانید با یک مشاور یا درمانگر تماس بگیرید. مشاوره برای نوجوانان دختر در این مرحله مهم از رشد عاطفی بسیار مهم و حیاتی است. ضمنا پاسخ به سوالات جنسیتی نوجوانان به روشهای علمی و دقیق را فراموش نکنید.
این مطلب صرفا برای آشنایی شما با کسبوکار مهمان منتشر شده است و نشریه اینترنتی نوجوانها هیچ مسئولیتی را در این مورد نمیپذیرد.