موافقت کردن خیلی راحتتر از مخالفت کردن است. اما از مکالماتی که در آن موافقت چندانی وجود ندارد هم میتوان چیزهای زیادی یاد گرفتالبته اگر بتوانیم خوب گوش دهیم و منطقی حرف بزنیم.
متاسفانه، خیلی از ما آنقدر خجالتی هستیم که نمیتوانیم مخالفت خود را اعلام کنید و وقتی مسائل بر وفق مراد ما نباشد، خود را میبازیم. در زیر به 5 راهکار برای سودمند کردن مخالفتها اشاره میکنیمچه در گفتگو با والدینتان، دوستانتان یا هر کس دیگر.
1-به خودِ شخص نگیرید. اگر ناراحت شوید، بد نیست یادتان بیاورید که نسبت به ایده والدین، دوستان، معلم یا هر کس دیگر است که عصبانی شدهاید، نه خودِ او.
2- از تحقیر کردن ایدهها و عقاید دیگری خودداری کنید. اگر کسی تابحال این کار را با شما کرده باشد خوب میدانید که چقدر استفاده از زبان و رفتاری مودبانه ارزشمند است. پس اگر در نظر داشتید که بگویید، “چه فکر احمقانهای”، بگویید، “من موافق نیستم و برای آن دلیل دارم.” با وسوسه داد کشیدن، مسخره کردن یا دادن نظرات موهن مقابله کنید و مطمئن باشید با این روش مقصودتان را بهتر خواهید رساند.
3-برای بیان احساس، افکار و خواستهها و نیازهایتان، عباراتی استفاده کنید که ابتدای آن با “من” شروع میشود. استفاده از عباراتی که با “تو” شروع میشود کمی جدالبرانگیز است. مثلاً میتوانید به جای اینکه به پدر یا مادرتان بگویید، “تو همیشه کارهام رو چهارشنبهها گوشزد میکنی که میدانی کلی درس دارم”، بگویید، “من احساس میکنم تحت فشار هستم چون امشب تکالیف مدرسهام زیاد است. میتوانم این کارها را فردا انجام دهم؟”
4-به نظرات طرفمقابل گوش دهید. شنوندهای خوب بودن یک راه برای نشان دادن احترام و درک نظرات طرفمقابل است. این باعث میشود احتمال اینکه طرفمقابلتان هم چنین رویکردی نسبت به شما داشته باشد بیشتر شود. وقتی طرفمقابل با شما صحبت میکند، سعی نکنید به این فکر کنید که چرا با او مخالف هستید یا اینکه بعد از او چه میخواهید بگویید. درعوض، به حرفی که میزند توجه کنید. وقتی نوبت حرف زدن شما شد، همه نکات مهمی که در حرفهای او بود را بیان کنید تا نشان بدهید به حرفهایش گوش دادهاید. بعد با آرامش نظر خودتان را مطرح کرده و بگویید که چرا با او مخالف هستید.