اختصاصی نشریه اینترنتی نوجوان ها
یاسمین الهیاریان
مدیریت پول توجیبی
مواجهه اولیه اکثر ما با پول، همان پول توجیبی بود که پدر و مادرمان در کودکی در اختیار ما میگذاشتند. این که تا چه حد میتوانستیم این پول را پس انداز و از آن استفاده کنیم بستگی به وضعیت اقتصادی خانواده مان و یا توصیه و نصیحت آنها دارد. ولی اکنون که نوجوان هستیم میتوانیم این مهارت ها را بیاموزیم و تمرین کنیم زیرا مدیریت مالی یکی از مهم ترین مهارت هاییست که یک انسان بالغ باید آن را کسب کند.
شکل دریافت پول توجیبی برای هر شخص و هر خانواده ای متفاوت است. حتی ممکن است پولی که شما از پدر یا مادرتان میگیرید مقدار مشخصی نداشته باشد. ممکن است به صورت روزانه یا هفتگی و حتی ماهیانه آن را دریافت کنید.
در گام اول از پدر و مادر خود بخواهید که در راه کسب این مهارت شما را همراهی کنند. اگر پول توجیبی شما نامنظم پرداخت میشود و مقدار مشخصی ندارد از آنها بخواهید که در روزهای مشخص و مقدار ثابتی به شما پول بدهند زیرا گام اول برای مدیریت مالی این است که بدانید چه مقدار بودجه دارید و بازه زمانی آن چگونه است.
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که پول توجیبی خود را روزانه دریافت میکنید از والدین خود بخواهید که آن را در یک بازه زمانی طولانی تر مثلا هفتگی به شما پرداخت کنند.
پس از اینکه مقدار بودجه و بازه زمانی آن مشخص شد، گام بعدی این است که مخارج خود را براساس الویت لیست کنید. برای این کار باید بدانید که والدین شما این مقدار از پول را برای کدام یک از نیاز های شما پرداخت میکنند. پس از آن شما متوجه خواهید شد که چه مواردی را باید در لیست خود جای بدهید.
نوبت به الویت بندی میرسد. اگر لیست خود را روی کاغذ می آورید سعی کنید از چند رنگ خودکار استفاده کنید. اول مخارجی را بنویسید که اگر برای آنها پولی نداشته باشید به دردسر خواهید افتاد. مثل هزینه رفت و آمد یا خوراکی و یا وعده های غذایی که بیرون از خانه هستید.
شما باید مقدار تقریبی از میزان هزینه های ضروری خود داشته باشید. مثلا اگر قرار است برای یک هفته پول توجبیی دریافت کنید، همه هزینه های ضروری خود در یک هفته را حساب کنید و آن مقدار را کنار بگذارید. میتوانید این مخارج را با رنگ قرمز در جدول خود مشخص کنید.
سپس به سراغ مخارجی بروید که انجام ندادن آنها شما را به دردسر نمی اندازد و ضروری نیست و صرفا لازم میدانید که بودجه ای به آنها اختصاص دهید مثل خرید کتاب. میتوانید این مخارج را با رنگ زرد در جدول خود وارد کنید.
بعد از آن سراغ مواردی بروید که در حال حاضر پول کافی برای خریدن آنها را ندارید و میخواهید برای آنها پس انداز کنید. میتوانید جعبه هایی طراحی کنید و روی آنها بنویسید که چه میخواهید بخرید و کم کم داخل آنها پول بریزید.
ممکن است در ابتدای راه موفق نباشید و پول خود را زودتر از موعد تمام کنید زیرا بسیاری از اتفاقات پیش بینی ناپذیرند. اگر در جعبه پس انداز خود پولی ذخیره کرده باشید، میتوانید از آن برای مواقع ضروری استفاده کنید. کم کم می آموزید که برای اتفاقات پیش بینی ناپذیر هم برنامه ای داشته باشد.
بعد از اینکه در بازه یک هفته ای خود را آزمایش کردید میتوانید این زمان را طولانی تر کنید تا به یک ماه برسید.
میتوانید از پدر و مادرتان بخواهید که برای شما حساب بانکی افتتاح کنند و پول توجیبی شما را به این شکل پرداخت کنند. بعد از فعال کردن پیامک بانکی شما قادر خواهید بود موجودی حساب خود را دائما چک کنید و مدیریت بهتری بر روی آن داشته باشید.