گزارشی از جشنواره میراث فرهنگی، گنج یادگیری

 

 1خبر

در هفته ملی کودک، جشنواره “میراث فرهنگی، گنج یادگیری” به همت سازمان میراث فرهنگی برگزار شد. این جشنواره شامل برنامه های گوناگونی بود که هدف آن ها آشنایی کودکان با میراث فرهنگی و معنوی سرزمین شان بود. این برنامه ها در قالب نمایشگاه و کارگاه های آموزشی جذاب برگزار شد.

 2خبر

موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان در این جشنواره همچنین با برپایی”نمایشگاه – موزه تاریخ فرهنگ کودکی” تلاش کرد کودکان و دیگر بازدیدکنندگان علاقمند را به طور ویژه با تاریخ دوران کودکی و میراث فرهنگی و معنوی کودکان ایران آشنا کند.

 در این نمایشگاه – موزه کتاب‌های درسی از دوره مکتب خانه‌ها تا مدرسه‌های نو، نوشت افزارهای قدیمی، اسباب بازی‌های سنتی، عروسک‌های مردم ساخت، پوشاک دوره قاجار، نمودار زندگی جبار باغچه بان، عروسک‌های نمایشی، ننوها و افزارهای خواب کودک به نمایش گذاشت. قصه گویی قصه مهمان های ناخوانده هم بخش دیگری از این نمایشگاه- موزه بود که کودکان بازدیدکننده را با یکی از قصه های قومی سرزمین شان که تمی سرشار از دوستی، مهربانی، مهمان نوازی و مشارکت دارد آشنا می کرد.

 آنچه که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شد بخشی از گنجینه موزه فرهنگ کودکی بود که در حال حاضر تنها به شکل مجازی در دسترس است و این نمایشگاه فرصتی بود برای کودکان و خانواده های تهرانی تا با بخشی از تاریخ دوران کودکی کودکان ایران آشنا شوند.

اهمیت برپایی چنین نمایشگاه هایی برای کودکان چیست؟


فرزانه طاهری، سرپرست موزه تاریخ کودکی در این باره گفت:‌ “مناسبت های فرهنگی این گونه فرصتی است تا برای چند روزی هم شده همه به فکر کاری برای کودکان و نوجوانان باشند. تمامی بخش های دولتی و خصوصی یکبار هم شده سراغی از بخش کودک ارگان خود می گیرند و گاه به ضرورت ایجاد بخش کودک و نوجوانان در نهاد خود می اندیشند. چنانکه در این هفته به عنوان نمونه در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فکر ایجاد شورای برنامه ریزی امور کودک و نوجوان در دستور کار این سازمان قرار گرفت و دکتر نجفی و دیگر دست اندکاران این سازمان از نخستین نشست این شورا حمایت کردند.

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
احیای زنگ انشا، مطالعه و گفت‌وگو و آموزش حقوق شهروندی در مدارس

 3خبر

کودکان و نوجوانان ذاتا کنجکاوند و همیشه بدنبال شناخت دنیای پیرامون خود هستند. برخی موضوعات کششی بسیار برای این کنجکاوی ها دارند و برخی موضوعات علی رغم اهمیت شان کششی کمتری در کودکان برای دانستن درباره اشان در کودکان و نوجوانان ایجاد می کنند. معمولا بیشتر برنامه های این گونه مناسبت ها برپایه برنامه های تفریح و سرگرمی و گاهی موضوعات پرکشش برنامه ریزی می شوند.

تجربه برگزاری چهارده نمایشگاه با موضوع تاریخ فرهنگ، ادبیات و زندگی کودکان ایران توسط موسسه به ویژه چهار نمایشگاه که مخاطب اصلی آن دانش آموزان مدارس تهران بودند نقطه های قوت و ضعف اینگونه حرکت ها در ایجاد کشش های لازم برای توجه به میراث فرهنگی را برای ما مشخص کرده است. در این نمایشگاه – موزه تلاش کردیم تا بخشی از تاریخ زندگی کودکان را به بازدید کنندگان کودک و نوجوان منتقل کنیم. تک تک موضوعاتی که برای این نمایشگاه پیش بینی شده بود کشش لازم برای جذب مخاطب کودک و نوجوان را داشت و البته هر کدام به گونه ای. اما لازمه ورود به فضایی موزه مانند، پیش آگاهی است. مخاطب باید بداند دقایقی دیگر در چه فضایی قرار می گیرد و با چه اشیایی روبرو می شود. این پیش آگاهی البته بهتر است خیلی پیشتر از ورود او به فضای نمایشگاه موزه به او و البته مهمتر از آن به برنامه ریزان و مربیان مراکز آموزشی داده شود.

 4خبر

فرصت خوب دیدن و خوب شنیدن از دیگر شرایط بازدید از اینگونه نمایشگاه ها – موزه ها است. فرصتی که در هیاهوی به صف کردن دانش آموزان، شمارشان و خوردن تنقلات به همراه آورده شده و گاه دعواهای کودکانه و یا از دست دادن چیزهایی جالبی که نمی دانند چیست اما ممکن است باشد و سر آنها بی کلاه بماندسوخت می شود. و البته همراهی مربیانی که دغدغه های فرهنگی شان در زیر مسئولیت کمرشکن گم نشدن و آسیب ندیدن کودکان و سالم رسیدن شان به مدرسه رنگ باخته است.

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
جزییات موبایل دانش‌آموزی اعلام شد

گاه می مانی که به خواهش مربی مبنی بر ختم کلام و گزیده گویی گوشش دهی و یا پاسخ سئوال دخترکی را بدهی که وقتی به او گفته ای شما را می برم به ۵۰ سال پیش، نه ۱۰۰ سال پیش و او به ناگاه یاد مادربزرگ از دست رفته اش افتاده و اشکش سرازیر شده و تو سعی می کنی به دانستن بیشتر در مورد شیوه زندگی مادربزرگش در کودکی او را ابتدا آرام کنی و سپس از این راه بازشده به او و دوستانش درباره تاریخ فرهنگ کودکی سرزمینشان بگویی و یا واژه لعله را برای پسر کلاس دومی هجی کنی که به او گفته شده در مورد هر چیزی که دیدی بنویس و در کلاس گزارش بده و تو میدانی که او در کلاس فقط عبارات بی معنی و کج و کوله ای را می بیند که نه می تواند بخواند و نه می داند چه بوده چون او فقط شنیده و نوشته و فعل دیدن در جایی که باید می دیده مغفول مانده است.

آن ها زمان می خواهند تا بتواند دو کتاب ادبیات مکتبخانه ایی صد سال پیش را ورق بزند و خواندن و دیدن آن را تجربه کنند و یا …. اما زمان، زمانبندی و مدیریت زمان هر برنامه تنها چیزی است که در پایان هر برنامه شنیده می شود. برنامه خوبی بود! ولی ای کاش بچه ها زمان بیشتری برای حضور در برنامه را داشتند! ای کاش بجای ۱۰۰۰ نفر ۲۵۰ نفر می آمدند تا فرصتی داشته باشند برای خوب دیدن، خوب شنیدن و خوب در فعالیت ها مشارکت کردن!”

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
مدرسه تابستانی «آشنایی با علوم شناختی و کاربردهای آن در زندگی روزمره»

کارگاه های آموزشی

از برنامه های دیگر این جشنواره برگزاری ۱۰ کارگاه آموزشی برای کودکان بود که کودکان در این کارگاه ها با هنرهایی مانند قالی بافی، سفالگری، معماری ایرانی یا با باستان شناس و شیوه ی مرمت آثار آشنا می شدند.

 5خبر

 

                                                                                                گروه خبر کتابک – شبنم عیوضی

 

امتیاز به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *