سوال :آیا پدر و مادرم حق بررسی فایل های گوشی من رو دارند یا خیر؟اگر بله، در چه زمینه ای این حق رو دارند یعنی قانونی یا دینی یا…من هیچ چیز بدی در تلفن همراهم ندارم ولی اصلا دوست ندارم مادرم یا پدرم آن را بررسی کنند.
پاسخ مشاور در باره حق بررسی فایل های گوشی
بهتر است برای پاسخ به سوالت بگویم که مادر و پدر حق نظارت دارند، حق دارند برای فرزند خود نگران شوند و حق دارند بدانند دنیای فرزندشان کجاست و او به چه چیزهایی مشغول است و نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که آن ها صرف ادعای فرزندشان که میگوید من به چیز بدی دسترسی ندارم خیالشان راحت باشد.
اما در کنار همه این حق ها، فرزند هم حق دارد که حریمی برای خودش داشته باشد، حق دارد احساس کند مورد اعتماد است، حق دارد بداند و از مادر و پدر خود بشنود که چرا تا این حد نگران هستند؟ نگران چه چیزهایی هستند و آیا به نظر آن ها غیر از چک کردن گوشی، راهی دیگر هم وجود دارد که امکان نظارت آن ها را فراهم کند؟
قوانین کشورها در مورد حق بررسی در مسایل فرزندان
معمولا در کشور های مختلف قوانین و عرف مشخصی برای دخالت والدین در کار فرزندان وجود دارد. در بسیاری کشورها سن 16 سالگی مرز استقلال فرزندان شناخته می شود و ازاین سن آن ها می توانند تا حدودی مشخص کنند که والدین در چه کارهایی می توانند دخالت کنند مثلا آیا مایل هستند اطلاعات پزشکی آنان در اختیار والدین قرار بگیرد یا نه ؟ همچنین معمولا بعد از 18 سالگی فرزندان مستقل از خانواده شناخته می شوند .
اما در بساری از جوامع سنتی تر مانند ایران، فرزندان تا سالهای زیادی در کنار خانواده زندگی می کنند و باید به نوعی توافق با والدین برسند. والدین معمولا نگران سلامت جسمی و روی فرزندانشان هستند و همین باعث می شود که بر آن ها نظارت کنند به ویژه اگر این فرزند در خانه والدین زندگی می کند.
نظارت والدین از نظر احکام شرعی
بسیاری از علما اعتقاد دارند که والدین تا قبل از بلوغ می توانند کاملا بر فرزندان نظارت داشته باشند و از آن ها حمایت کنند اما بعد از بلوغ والدین باید از طریق نصیحت و امر به معروف، فرزندان را هدایت کنند و مستقیما نباید در مسایل شخصی آن ها دخالت کنند.
پاسخ علما در باره سوال (آیا از نظر شرعی والدین حق کنترل کردن وسایل شخصی فرزندان مانند گوشی همراه، رایانه و … را دارند؟) را در زیر می توانید ببنید.
1. به طور کلی تجسس در کار دیگران صحیح نیست، مگر آنکه مصلحت أهمّی اقتضای این کار را داشته باشد.
2. والدین در راستای مسائل تربیتی و در صورت ضرورت، میتوانند نسبت به امور شخصی فرزند، اطلاع کسب کنند، ولی پس از رشد و بلوغ فرزند، غیر از امر به معروف و نهی از منکر وظیفهای ندارند.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
به طور کلی تجسس در کار دیگران صحیح نیست، مگر آنکه مصلحت أهمّی که بیتوجهی به آن ممکن نباشد اقتضا کند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
نسبت به قبل از بلوغ فرزند اگر مصلحت فرزند در این باشد مانعی ندارد، اما نسبت به بعد از بلوغ و رشد فرزند، مطابق ادله امر به معروف و نهی از منکر عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
جایز نیست، مگر در صورتی که ضرورت قطعیه داشته باشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در راستای مسائل تربیتی مانعی ندارد.
پیشنهاد مطالعه
9 پاسخ
درسته که پدر و مادر باید روی فعالیت فرزندشون نظارت داشته باشن ولی نظارت این نیست که گوشیتو بگیرن،رمزش رو ازت به زور بخوان و هر روز همه جای گوشی رو سرک بکشن و نگاه کنن!! نظارت اینه که safe search گوگل رو برای بچت فعال کنی و رمز بزاری، اینکه از تنظیمات گوشی کاری کنی که برنامه هایی مثل اینستا و… که مناسب نیستن روی گوشی نصب نشن، فیلتر شکن براش نصب نکنی، حالت کودک رو روی انواع برنامه ها و خود گوشی فعال کنی و…. چک کردن گوشی نظارت نیست!!
من چیزی ندارم تو گوشیم فقط یه شاد دارمکه اون شماره ،شماره مامانمه و مامانم تو گوشی خودش همونشماره اکانت داره میشه گف حکم کردن
من نمیتونم با دوستم درد و دل کنم چون مامانم میبینه??????
مشکل من? واقعا موندم چرا الکی ناراحت میشن من حتی با طرف جلو مامانم باهاش تماس تصویری میگرم ولی میگه اینا دزدن تیکه پارت میکنن
این کارشون غلط است مادر و پدر ها به شیوه ی سنتی به بار اومدن و نمیشه کاری کرد تنها باید صبور باشی
به نظر من پدر و مادرایی که همش گوشی فرزندشونو چک میکنن از یک سری نیاز های فرزند مطلع نیستن و چون ما رو دوست دارند و میخواهند اتفاقی برای ما نیفتد فکر میکنند باید همیشه گوشی فرزندانشون رو چک کنند
مسخره ترین کار ممکن چک کردن گوشی بچه هاس.
واقن دارم کلافه میشم ازین بی اعتمادی
با سلام خسته نباشید ممنون از مطلب زیباتون در جواب این دوستی که میگه اعتقاد به نگرانی نداره خدایی نکرده اگر شما با چند تا از دوستانت قرار کوه بازرین و به خانوادت نگی و بری کوه اتفاقی برایت بیفته باز هم میگی اشتباهه یا برخی از دوستان شما باعث اعتیادت بشن بازم اشتباهه و این ربطی به فرهمگ و چیز های دیگه نداره اون پدر مادری که نگران فرزندشون نیستن مشکل دارن چون ببخشید اینجور میگم سگ هم نگران فرزندش میشه و ما خودمون هنوز پدر و مادر نشدیم کخ بدونیم پدر مادرمون برای بزرگ شدنمون چی کشیدن وقتی پدر مادر شدیم حق اظهار نظر در این مورد رو داریم.
جالب بود ولی به نظر من پدر و مادرایی که این کارو میکنن مشکل دارن. من اصن به این نگرانیا اعتقادی ندارم ولی متاسفانه بعضی وختا دورو ور خودمم اتفاق می افته اعصابمو میریزه به هم
بدونن دنیای فرزندوشون کجاس؟صرفا فهمیدن دنیای فرزندوشون یه جای دیگس وتفکراتش آسمون تازمین باهوشون فرق داره آیا حاضرن احترام قاعل بشن؟.مسلم بدانید که اگر حاضر بودن فرزند دلبندشون با آنها به جای مخفیکاری درمیان میزاشت وازنظراتشون به دور ازتعصب استفاده میکرد خانم سلیقه دار.درسته که میگید آنها صرف ادعای فرزندشان نمیتونن.بفهممن ولی ازدید بنده اگر من وشما کمی با خودمون صادق باشیم میتونیم یه چیز خوب بفهیمیم ودرک کنیم و۱۰۰درصد عبرت بگیریم واون اینه که پدرومادر ها باید سعی کنن به جای کنترل بی مورد وبیش ازحد طرز درست استفاده کردن رو به شیوه غیر مستقیم به عزیزانشان یاد بدن تا درآینده نه فرزندشان دچار فساد اخلاقی شود ونه شک وتردید به خودشون که حتما کسی باید مراقبشان باشه. به جای اینکه حضور۲تاچشم حس کنه که تو زندگیش سرک میکشن اونم به صورت مخفیانه که کاملا غیر اخلاقیس چه خوب حس کنه حضور مقدس پروردگار و درکنار خودش وسعی کنه به خاطر انسانیت دست به اشتباهات جبران ناپدیرنزنه گرچه بنظرم تا انسان زندس میتونه جبران کنه..در هرصورت خانم هم من وهم شما میدانیم بیشتر آمار بذهکاری که تا الان دردسترس قرار گرفته مربوط به جوانانی است که در کودکی تحت نظارت بیش ازحد والدین خود قرارگرفته اند وهم چنین جوانان پرخاشجونیز ازاین قاعده به دور نیستن .ازشما به عنوان مشاور توقع میرفت که جواب این دوست عزیز به دور ازتعصبات بی دلیل وتابو های فرهنگی میدادید.که متاسفانه درمتن بالا بویی از صداقت ومنطق به چشم نمیخوردواگر این دوست عزیز با ۲و۳نسل قبل ازشما هم که هیچ مطالعه ای در مورد مشاوره نداشته اند مطرح میکرد گویا همین جواب رو میگرفت دلیلشم واضحه چون طرز تفکر شما سنتی است در قدیم بیشتر قواعد نمیگویم همه به گونه ای بود که قبل اینکه در مورد درستی آن تفکر کنن متاسفانه برداشت میکردن وبه شخصه به نظرم غم انگیز ترین این تعصبات غلط به عبارتی اشتباهات فرهنگ سنتی را میتوان در قتل نوجوانان دختر به دست خانواده برای آنچه که به آبرو خانواده ربط میدادن میتوان مشاهده کرد.امیدوارم متن بالا رو درست کنید درجواب کسیم که سوال کرده چون هر۲نوجوان هستیم ازت خواهش میکنم همیشه از رومنطق تصمیم بگیر پدرومادرت کار زشت واشتباهی متاسفانه میکنن دوست من ولی ازشون دلخور نشو چون باب فرهنگ خانوادگیشان وبه شیوه غلط تربیت شدن ودراین رده سنی اصلاح ناپذیر هستن به قولی یک عمر اینگونه بار آمده اند شما سعی کن صبر وحوصله خودتو بالا ببری وپدر ومادرتو با تمام اشتباهاتی که دارن همینطور که هستن دوست داشته باشی به یاد داشته باش بزرگتر ها هم گاهی اشتباه میکنند ولی منطق هرگز به بیراهه کشیده نمیشود همواره منطقی باش مطمعن باش کار پدرومادرت چه ازنظر شرعی وچه،ازنظر اصول اخلاقی اشتباه اما همان طور که گفتم کارخاصی به جزبردباری پیشه کردن نمیتونی انجام دهی که صحیح ترین کاراست.