فومو چیست؟

فومو
t فومو چیست؟

فومو Fear Of Missing Out یا سندروم ترس از دست دادن، یکی از ترس‌های فراگیر است. این ترس می‌تواند شامل از دست دادن فرصت و نیز از دست دادن افراد باشد. به عبارتی، فومو، ترس از بی‌خبر ماندن و جاماندن از دنیا است. جالب است بدانید بسیاری از افراد به این ترس دچارند بدون اینکه خودشان بدانند. اگر می‌خواهید بدانید نشانه‌های فومو چیست و آیا شما هم به آن دچار هستید یا نه، این مقاله را دنبال کنید.

چرا فومو به وجود می آید؟

دلایل گوناگونی باعث می‌شوند فومو به وجود بیاید اما مهم‌ترین دلیل نیاز انسان به ارتباط با جهان است. انسان همواره و در طول تاریخ به سوی اجتماعات رفته است، زندگی اجتماعی داشته است و از طریق گروه‌ها هویت اجتماعی خود را به دست آورده است. پس در نظر او بی‌خبر ماندن از اتفاقات دنیای اطراف به جاماندن از دیگران منتهی می‌شود و این جاماندن در نهایت می‌تواند به تنهایی او منجر شود.

نکته‌ای که مهم است این است که در سال‌های اخیر شبکه‌های اجتماعی موجب گسترش فومو شده‌اند.

فو مو چیست

تأثیر شبکه‌های اجتماعی

وقتی پای شبکه‌های اجتماعی در میان باشد، فومو نشانه‌ای بسیار آشکار دارد. اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که بعد از به اشتراک گذاشتن اطلاعات در فضای مجازی مرتب به آن سر می‌زنید تا مبادا از واکنش‌هایی که به شما نشان داده شده بی‌خبر بمانید، به این سندروم دچارید.

البته ممکن است بارها و بارها سرزدن به فضای مجازی از سر بی‌حوصلگی و پرکردن زمان باشد. اما اگر نگران این هستید که برایتان پیغامی آمده باشد و شما زودتر آن را نبینید یا اگر مدام فعالیت دیگران را در فضای مجازی دنبال می‌کنید تنها به این دلیل که نگرانید مبادا آن‌ها فعالیتی داشته باشند که شما از آن بی‌خبر بمانید، پس پای فوبیای ترس از دست‌دادن به زندگی‌تان باز شده است.

در واقع فومو حالتی است که در آن شما فکر می‌کنید در جایی دیگر دارد اتفاقاتی می‌افتد که از آن بی‌خبرید و این بی‌خبر بودن نگران‌تان می‌کند.

جالب است بدانید تحقیقات نشان داده‌اند افرادی که به این سندروم دچارند نه تنها از بی‌خبر ماندن از فعالیت دوستان خود در فضای مجازی می‌ترسند بلکه از دیدن فعالیت و شادی آن‌ها هم حس رضایت نمی‌کنند، چون فکر می‌کنند دوستان‌شان در موقعیت مناسبی قرار دارند در حالی‌که آن‌ها نمی‌توانند در آن موقعیت باشند.

همچنین اگر دوستان این فرد هیچ فعالیتی در فضای مجازی نداشته باشند، او باز هم دچار نگرانی می‌شود چون با خودش فکر می‌کند حتما دوستانش در جایی دیگر سرگرم هستند و نمی‌خواهند او از سرگرمی‌شان باخبر بشود.

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
دیگه هیچ انگیزه ای برای زندگی ندارم

 

ردپای فومو در زندگی روزانه

همان‌طور که گفتیم آشکارترین حالت این سندروم را می‌توانیم در ارتباطمان با شبکه‌های اجتماعی ببینیم. اما همه‌چیز به همین‌جا ختم نمی‌شود. شاید شما هم آدم‌هایی را دیده باشید که در طول روز اخبار همه‌ی شبکه‌های تلویزیون را گوش می‌دهند، سایت‌های خبری را دنبال می‌کنند و حتی اخبار روزنامه‌ها را هم می‌خوانند. این افراد نیز به فومو دچارند. آن‌ها می‌ترسند در جهان اتفاقی بیفتد که از آن بی‌خبر بمانند.

شکل دیگری از این نوع ترس را در افرادی می‌بینیم که همه‌ی سریال‌ها و فیلم‌ها را دنبال می‌کنند. آن‌ها نگرانند مبادا در جمعی قرار بگیرند و دیگران درباره‌ی سریال تازه‌ای حرف بزنند که آن‌ها ندیده‌اند.

ممکن است حتی شما در اولین برخورد با این مقاله دچار حس نگرانی شده باشید! بله، نگرانی از اینکه نمی‌دانستید فومو چیست و اگر از سر نگرانی این مطلب را خوانده‌اید تا مبادا از موضوع مهمی در دنیا عقب مانده باشید به فومو دچار شده‌اید!

البته جای نگرانی نیست. شما می‌توانید با چند تمرین ساده و مداومت بر آن‌ها، حالت فومو را از خودتان دور کنید.

ترس از زمان

در کجا ترس از دست دادن بیشتر است؟

به گفته کارشناسان در کشورهایی که اقتصادشان دچار مشکل است سندروم فومو بیشتر دیده می شود. در کشورهایی مانند ایران که قیمت ها به شدت افزایش می یاید بسیاری افسوس می خورند که ای کاش سال پیش خانه خریده بودند یا پس اندازشان را به طلا تبدیل کرده بودند. این افراد همیشه ناراحتند که چرا نتوانسته اند مانند بقیه از فرصت استفاده کنند. در نتیجه بیش تر اوقات غمگین هستند که هرسال نسبت به بقیه افراد دوستان یا خانواده عقب تر رفته اند. همین احساس ترس از عقب ماندن هست که باعث می شود افراد سرمایه خود را بدون اموزش دیدن و آگاهی از بازار در سرمایه گذاری پرریسک مانند بورس ، طلا یا ارز سرمایه گذاری کنند. اما اهمین ترس، همراه با ناآگاهی باعث شکست بیشتر آن ها در زمینه اقتصاد می شود. پس بهتر است قبل از هر تصمیم گیری به درمان سندروم فومو در خودمان بپردازیم.

درمان سندروم ترس از دست دادن

نگرانی‌تان را انکار نکنید

اولین قدم در برطرف‌کردن حالت فوبیای ترس از دست‌دادن، پذیرفتن شرایط خودتان است. یعنی لازم است بپذیرید که به فومو دچار شده‌اید. در کل، اولین قدم برای هر مسئله، پذیرفتن آن و انکار نکردن مشکل است.

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
من چند دوست بی ادب دارم. چگونه با آن ها رفتار کنم؟

فومو

واقعیت را ببینید

مطمئن باشید تمام زندگی دوستان شما آن چیزی نیست که در فضای مجازی به اشتراک می‌گذارند. واقعیت دارد که افراد همیشه دوست دارند لحظات شادی و نیز دستاوردها و موفقیت‌های خود را به دیگران نشان بدهند و مشکلات و ناراحتی‌ها را برای خودشان نگه می‌دارند. پس دیگران نیز مانند شما ناراحتی‌های متعددی در زندگی دارند.

اگر به زندگی خودتان نگاه کنید می‌بینید که شما هم در کنار مشکلات گوناگون، شادی‌های بزرگ و کوچک و موفقیت‌ها و دستاوردهایی دارید. پس همه مثل هم هستیم! دیدن واقعیت به شما کمک می‌کند تا باور کنید همه‌ی زندگی‌ها مانند یکدیگرند و این مسئله در نهایت باعث آرامش‌تان می‌شود.

کمی از فضای مجازی دور بمانید

اگر وابستگی شما به شبکه‌های اجتماعی بالاست و حضور مداوم در آن‌ها ناراحت‌تان می‌کند، دور شدن از این فضا، حتی برای مدتی کوتاه، می‌تواند حس بهتری به شما بدهد. مثلا برای چند روز برنامه‌ی اینستاگرام را از روی گوشی‌تان پاک کنید. مطمئن باشید هیچ اتفاق خاصی آنجا نمی‌افتد که بی‌خبر بودن از آن به ضررتان تمام شود.

در خلوت خودتان به این سوال پاسخ بدهید: آیا حقیقتا شبکه‌های اجتماعی اطلاعاتی به شما می‌دهند که اگر از آن‌ها بی‌خبر باشید زندگی‌تان مختل می‌شود؟ اگر پاسخ‌تان به این سوال منفی است، پس می‌توانید برای مدتی خودتان را از این فضاها دور کنید تا به آرامش برسید.

بیشتر در فضای واقعی زندگی کنید

اگردر فضای مجازی شما به دنبال گفتگو با دوستان و آشنایان هستید. حالا سعی کنید به جای استفاده از شبکه های مجازی در واقعیت با دوستانتان ار تباط داشته باشید. از زمان گشت و گذار در فضای مجازی بکاهید وبه جای آن با گروه دوستان خود در طبیعت قرار بگذارید. ورزش و پیاده روی کمک بزرگی به تغییر روحیه شما خواهد بود.

حتی اگر عادت کرده اید که مدام در شبکه های اجتماعی مطلب بنویسید یا عکسی را به اشتراک بگذارید. حالا می توانید برای مدتی یاداشت های خود را در دفترچه ای بنویسید و عکس ها را آلبوم قراردهید تا آرام آرام بتوانید از آن محیط پر اضطراب جدا شوید و به آرامش برسید. تا آنجا که می توانید کارهایی که را به شکل مجازی انجام می دادید در فضای واقعی زندگی خود تجربه کنید. شاید این کار باعث شد علاوه بر کاهش استرس ، به راهکارهایی جدیدی در زندگی دست پیدا کنید. توجه به استعداد های خودتان مهم ترین راهکارهای که می تواند شما رانسبت به دیگران موفق تر کند.

شاید به این مطلب هم علاقمند باشید
تقویت مسئولیت پذیری نوجوانان

سندروم فومو

در زمان حال زندگی کنید

پس از اینکه تصمیم گرفتید مدتی از فضای مجازی دور شوید، برنامه‌ای برای زمان‌های خالی خود بچینید. سرگرم بودن کمک می‌کند تا وسوسه نشوید به شبکه‌های اجتماعی برگردید. همیشه همه‌ی ما کارهایی داریم که عقب افتاده‌اند و یا نیمه‌کاره رها شده‌اند. برنامه‌ای بچینید و سعی کنید به این کارها رسیدگی کنید.

همچنین سعی کنید کمی از زمان خود را با خانواده بگذرانید و حتی در کارهای خانه به مادر و پدر خود کمک کنید. انجام‌دادن کارهای طبیعی روزمره کمک می‌کند تا در زمان حال زندگی کنید. وقتی در حال زندگی کنید به آرامش می‌رسید. چون نگرانی‌ها و استرس‌ها از گذشته و آینده ناشی می‌شوند: گذشته و فرصت‌هایی که از دست رفته‌اند و آینده و فرصت‌هایی که نمی‌دانیم به آن‌ها دست پیدا می‌کنیم یا نه.

شکر گزار باشید

در نگاه اول شاید این توصیه برای درمان یک مشکل عجیب به نظر برسد. اما چنین نیست. همه ما اگر به اطرافمان به خوبی نگاه کنیم؛ چیزهای فراوانی می بابیم که ما ازنعمت آن ها برخورداریم؛ اما بسیاری دیگر از ان محرومند. نعمت پدر ومادر ، نعمت داشتن دوست خوب ، نعمت سلامتی، و هزاران چیز دیگر. پس می توانیم هر روز خداوند را به خاطر این چیزها شکر کنیم وبعد قدر دان پدر و مادر ودوستان و ….  نیزباشیم این کار مارا از حسرت نداشتن و ترس از دست دادن فرصت ها دور می کند.

به فضای مجازی برگردید، اما…

پس از اینکه مدتی از فضای مجازی دور ماندید و احساس کردید به آرامشی نسبی رسیده‌اید، می‌توانید به شبکه‌های اجتماعی برگردید اما برای فعالیت و وقت‌گذرانی در این فضا، زمان مشخص کنید. وقتی کمتر در فضای مجازی حضور داشته باشید، کمتر با زندگی‌های ویترینی رو‌به‌رو می‌شوید و بنابراین ذهن‌تان به‌هم نمی‌ریزد. این یعنی دیگر به حالت فومو دچار نمی‌شوید.

آیا شما هم تا به حال به فومو دچار شده‌اید؟

ممکن است شما هم تا به حال فومو را تجربه کرده باشید. یا این حالت را در خانواده یا دوستان‌تان دیده باشید. اگر در این زمینه تجربه‌ای دارید از آن برایمان بگویید.

t فومو چیست؟
امتیاز به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *