MRI (ام آر آی) یا تصویربرداری به شیوۀ ارتعاشات مغناطیسی (MRI: Magnetic Resonance Imagining) از میدان مغناطیسی و انرژی رادیویی قدرتمند استفاده می کند تا از داخل یک جسم تصویر بگیرد. در ابتدا این روش لایه نگاری به عنوان یک روش گرفتن تصویر از ساختمان بدن بیمار و برای استفاده در پزشکی رایج شد ولی در مطالعه اجسام مانند فسیل و مصنوعات تاریخی نیز استفاده می شود. ام آر آی می تواند تصاویری را تهیه کند که حاوی اطلاعات باازرش باشد درحالی که فن آوری لایه نگاری قبلی مانند اشعه ایکس و لایه نگاری توموگرافی کامپیوتری (CT Scan) نمی توانند.
ام آر آی چگونه انجام می شود؟
زمانی که بیمار به ام آر آی نیاز مند می شود، روی تخت تصویربرداری دراز می کشد که این تخت به درون اسکنر بزرگ ام آر آی می لغزد. در ابتدا در این اسکنر میدان مغناطیسی قدرتمندی به کار گرفته می شوند تا هسته ها با اتم های بدن بیمار تنظیم شوند. سپس از امواج فرکانس رادیویی استفاده می شود. هسته ها مقداری از انرژی فرکانس رادیویی را آزاد می کنند و این تخلیه توسط دستگاه ام آر آی پیدا می شود. با این داده رایانه یک نمای پر از جزئیات بالای بافت با بدن بلافاصله بعد از اسکن تولید می کند.
مزایای ام آر آی
تکنولوژی های تصویر برداری قبلی مانند اشعه ایکس می توانستند بافت های انبوه، مخصوصاُ استخوان را نمایان کنند. اما اسکن ام آر آی به پزشکان این امکان را می دهد تمام انواع ساختارهای بدن از جمله بافت نرم را بهتر ببینند. ام آر آی نیز می تواند بین تمام انواع بافت نرم بهتر از سایر تکنولوژی های اسکن تمایز ایجاد کند. تصاویر دیجیتالی که توسط رایانه خوانده می شوند می توانند 2 بعدی یا حتی 3 بعدی باشند.
کاربرد ام آر آی
یکی ازمشهورترین کاربردهای ام آرآی تشخیص آسیب درماهیچه، رباط، تاندون یا غضروف مانند آسیب زانو است. ام آر آی به کرات برای شناسایی سرطان هایی استفاده می شود که به سختی می توان آن ها را تشخیص داد. توانایی کشف ناهنجاری هایی مانند سرطان در مراحل اولیه، شیوه عکسبرداری ام آر آی را در صدر مبارزه با بسیاری از بیماری ها قرار داده است. ام آر آی حتی می تواند برای جستجو ی طیف گسترده ای از آسیب ها از جمله آسیب مغزی، آسیب به اعضای داخل شکم و آسیب نخاعی استفاده شود.
تاثیرام آر آی بر بیماران
چون در دستگاه ام آر ای از تششعات استفاده نمی شود بیماران نیز آسیب نمی بینند و اثرات جانبی نیز برای آن تاکنون شناخته نشده است ولی بیمارانی که دستگاه تنظیمکننده ضربان قلب یا سایر وسایل فلزی در بدنشان کاشته شده است واجد شرایط این نوع اسکن نیستند.
عکسبرداری با این دستگاه معمولا 30 تا 60 دقیقه طول می کشد. در مدل های اولیه ام آر آی لازم بود بیماران در موقعیت بستری قرار بگیرند ولی در انواع جدیدتر از یک طراحی استفاده می کنند که بیمار می تواند فعالیت روزانه را بلافاصله بعد از آزمایش از سر بگیرد.
آیا بیهوشی می توان دوای این درد باشد یا نه . تشکر می کنم از راهنمایی کنید
با تشکر از راهنمایی شما سرور گرامی
منظور من مداوای مریضی نبود منظورم چگونه بر این ترس از داخل دستگاه می توان غلبه کرد یا راه حل استرس و حالت خفگی دست دادن چیست. متشکر از راهنمایی شما
کاربر عزیز “محمد”
ما در این مطلب برای آگاهی کاربران، تنها توضیحاتی درباره “ام آر آی” گذاشته ایم و برای کمک به شما تخصص لازم را نداریم. بهتر است شما به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه بفرمایید.
شاد و سلامت باشید.
نشریه اینترنتی نوجوان ها
با سلام و خسته نباشید باید به اطلاع برسانم ناخوشی برایم پدید آمد و دکتر معالجم کمر و گردنم را برای ام آر آی کردن نوشت و وقتی به داخل دستگاه رفتم خفگی عجیبی برایم پیش آمد که قابل وصف نیست و از مسئول خواستم که سریعاً مرا بیرون بیاورد و هنوز نتوانسته ام بیماریم را معالجه کنند مرا راهنمایی کنید که چه کنم متشکرم ـ فوری